luni, 14 iunie 2010

Lanseta defecta

Concepute special pentru lupta cu pesti mari,cu crapi bataiosi ,lansetele de crap sunt robuste si puternice. Cand le vezi n-ai gandii nici o clipa ca si aceste,,scule de lupta'' ar avea nevoie de intre tinere,nu numai de curatare periodica. In continuare am sa va prezint punctele senibile ale lansetelor si ce trebuie facut pentru a indeparta micile defectiuni.

Mai intai lanseta trebuie bine curatata caci in timpul anului,in luptele cu crapii,a stat prin noroaie,s-aumplut de manzga, nisip, praf, mucus de peste....se spala cu o carpa inmuiata in apa si detergent. Se sterg bine manerul si mandrina, blancul si inelele si se verfica sa nu existe fisuri, zgarieturi daca inelele sunt taiate ori daca matisajul s-a tereriorat.
Daca lanseta are joc in mufa pe care, in febra luptei cu pestii, nu l-ati sesizat, mufa se poate incarca folosind un sprei cu carbon lichid, acesta se pulverizeaza pe blanc(de tip spigot prin imbracare)in strat uniform si se lasa sa se usuce.

Dupa ce am dat 2-3 straturi se incearca imbinarea mufand si scuturand varga si se repeta operatiunea pana se reuseste indepartarea jocului, uneori operatiunea cere timp si rabdare.

Atentie! - mufarea si demufarea se fac numai prin rasucirea tronsoanelor,tinandu-se ferm din imediata apropiere a imbinarii. Nu smuciti blancul apucandu-l de la jumatate de metru de mufa - carbonul cedeaza foarte usor la torsiune, mai ales la lungimi apreciabile.

Verificati apoi inelele (cele cu santuri pe pastila interioara trebuie schimbate imediat), matisajul si lacul acestora.

Matisajul rupt, ros se reface din ata de relon la culoare ,apoi se acopera cu lac ori cu rasina epoxidica si se lasa la uscat ori se roteste incet incet pentru uscare uniforma.

Inelul din varf este cel mai expus la frecare si la taiere,daca este necesara schimbarea acestuia se face prin incalzirea tubului inelului si rasucirea cu un cleste ori apucandu-l cu o crapa.Inelul nou
identic sau cu eceleasi caracteristici ca cel vechi se prinde lipindu-l pe blanc cu adeziv instant.
Atentie la aliniarea inelului de varf cu celelalte inele!daca adezivul folosit lipeste prea rapid nu veti avea timp sa mai suciti inelul pentru al alinia ,deci trebuie sa-l puneti pe linie din prima. Daca a-ti reusit sa verificati varga si sa remediati micile probleme
puteti merge la pescuit, sezonul a inceput de astazi iar crapii musca hotarat.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu