luni, 14 iunie 2010

Monturi de baza in pescuitul crapului

Monturi de baza in pescuitul crapului.

Probabil ca multe lume nu stie, dar pescuitul la crap este o adevarata arta, un ansamblu de cunostinte care puse in practica prin putina imaginatie si indemanare, te pot face "regele" lacurilor, o adevarata vedeta care atrage toti pescarii de pe balta in jurului ei, atat prin "spectacolul" oferit de capturarea unui crap cat si de marimea exemplarelor scoase din apa.
Avand in vedere ca aceasta metoda a devenit foarte populara si multa lume doreste sa prinda marea captura, am sa prezint monturile de baza in pescuitul crapului.

Montura de crap se imparte in 2 parti bine definite:

* 1. Rigul (forfacul)
* 2. Anti tangle - adica partea de deasupra rigului care are rolul de antiincalcire si protectie a pestelui.

Oricate variante de monturi veti vedea prezentate pe paginile de net, trebuie sa stiti ca ele se impart in 2 categori: monturi de fund si monturi flotante.


* 1. Montura de fund (bottom):

Materiale necesare: carlig, fir, varnis, stoper, opritor, momeala (porumb).

Alcatuire:

Taiati o bucata de fir de aprox. 35 cm, dupa care legati o bucla la unul din capete. Avand in vedere ca nu se exercita tensiune asupra buclei, se leaga cu un nod simplu.

Inserati opritorul pe firul textil dupa care introduceti porumbul pe fir cu ajutorul unei crosete. Pentru a impiedica alunecarea momelii de pe firul de par, se va folosi stoperul. Opritorul are rolul de a fixa momeala in pozitie (optional). Momeala se ataseaza pe fir inainte de a lega carligul, deoarece va ajuta sa reglati distanta in firul de par si carlig.




Urmeaza legarea carligului cu renumitul "nod fara nod" sau knotless knot, in engleza...

Mai intai introduceti varnisul pe fir dupa care il veti trage pe carlig, fixand astfel firul de tija carligului. Se regleaza distanta intre momeala si curbura carligului, aprox. la 1 cm.


Executati nodul fara nod introducand firul in inelul carligului, din spate in fata, executati 5 spire, dupa care introduceti firul la fel ca la inceput, tot din spate in fata, dandu-i astfel carligului efectul de rotire.



Urmeaza partea finala si anume, realizarea buclei. Avand in vedere ca asupra buclei se exercita tensiune, vom executa nodul 8, un nod f. rezistent.

Realizare nod 8:

Se formeaza o bucla simpla, se executa o rasucire a buclei de 180 grade. Urmariti care parte a buclei este deasupra, si efectuati rasucirea in directia respectiva (in situatia de fata, partea stanga), apucati cu croseta partea ramasa libera si introduceti-o prin bucla, dupa care strangeti nodul cu ajutorul unei ustensile ajutatoare. Pentru o strangere eficenta umeziti nodul cu saliva.




* 2. Montura Flotanta.
Se executa exact ca si cea de fund, atat doar ca se introduce pe firul de par, o imitatie de porumb, si anume un burete care va face ca momeala sa pluteasca.

Pentru echilibrarea monturii se foloseste o bobita de plumb care se pune la baza carligului.


In final cele doua monturi ar trebui sa arate cam asa:


Montura de fund(bottom):

Montura flotanta (pop up):

Monturile au fost prezentate cu 4 boabe de porumb pt cea "bottom" si cu 2 boabe de porumb + 2 flotante pt. cea "pop up". Ele se pot realiza cu cate boabe de porumb doriti selectand astfel si dimensiunile pestilor care va asteptati sa ii capturati. La monturile flotante este f. important sa fie echilibrate, de aceea va recomand sa le testati intr-un vas cu apa, inainte de a le folosi.

Pozele cu prezentarea finala a monturilor exemplifica exact pozitia monturii in apa.
Sursa:CarpNews.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu