luni, 14 iunie 2010

Monturi pentru crap 2

Monturi pentru crap 2
autor: KenTownley

MONTURA POP-UP - 360 GRADE

Aceasta montura mi-a adus unii din cei mai mari crapi.
Bine cunoscutul pescar englez Dave Lane, director al JRC COMPANY, a conceput-o si a prins cu ea unii din cei mai mari si mai dificil de prins pesti din tara.
Montura este folosita cu un carlig curbat, cu tija lunga. Aceste carlige au avut o reputatie proasta, intrucat s-a zis ca ranesc pestii.
Personal, eu nu am vazut vreodata vreo dovada in acest sens, nici pe capturile mele si nici pe cele ale prietenilor mei. Chiar nu stiu de unde a pornit ideea asta. Ce vreau sa va spun e ca banuiesc ca am prins mai multi crapi cu carlige de aceasta forma decat cu oricare altele, si daca as fi avut impresia ca ranesc pestele, pur si simplu nu le-as mai fi folosit.
Aceste carlige sunt uimitor de eficace cand sunt folosite in monturi pop-up, dar de asemenea lucreaza bine in prezentari snow-man si chiar in prezentarile standard, cu momeala pe fundul apei. Oricum, ultimele tipuri de monturi RIG 360 grade isi fac intr-adevar bine treaba. ( sunt numite asa datorita abilitatii rigului de a se roti de-a lungul unui cerc intreg si de a agata buza inferioara in momentul in care rigul este absorbit de crap, indiferent de directia din care acesta apuca momeala)
Aici am legat rigul folosind nailon rigid, dar merge bine si cu alte materiale pentru strune, cum ar fi fir textil teflonat sau fir textil standard.

• Foto 1.
Pentru inceput, legati un capat al nailonului rigid la inelul unui vartej mic, flexibil, nr. 11.

• Foto 2.
Luati un carlig curbat cu tija lunga nr 8 si treceti-i varful prin vartej. Acum pozitionati pe tija carligului doua opritoare de cauciuc si un anou, asa ca in poza.

• Foto 3.
Legati o mica bucla de ata pentru momeala sau fir textil de anou si infasurati-l pe momeala plutitoare.
Pozitionarea opritorului superior determina modul in care rig-ul se va aseza pe substrat.
Plasati-l pe curbura carligului, ca in poza, si rig-ul se va aseza in picioare.

• Foto 4.
Oricum, daca pozitionati opritorul in dreptul varfului carligului, rig-ul va avea tendinta sa stea mai culcat si mai aproape de fundul apei.
Va rog sa observati ca acest rig lucreaza cel mai bine cand nu e necesara o lestare suplimentara a sa pentru a-l tine pe substrat.
De aceea poate e mai bine sa folositi pop-up-uri mici sau doua boabe de porumb arificial flotant, cum e cazul in poza.

• Foto 5.
La celalalt capat al strunei adaugati un vartej nr 7 folosind o bucla mare ( poteti lega bucla folosind un nod in forma de opt, daca doriti).
Bucla mare nu numai ca ofera o mai mare libertate de miscare pe verticala, dar de asemenea si una pe orizontala, pe masura ce bucla trece prin vartej in primele milisecunde dupa absorbtie, timp dupa care pestele incepe sa simta rezistenta.
Eu folosesc acum aceasta metoda pentru toate monturile mele terminale, intrucat adauga o imensa libertate de miscare oricarui rig.

• Foto 6.
Aceasta frumusete de aproape 25 kg a fost prinsa cu un rig de 360 grade pe un mic lac din Franta unde pestii sunt supusi unei presiuni constante. Ai nevoie de o montura buna ca sa pacalesti aceste creaturi sfioase!


Fir intins..!
Ken Townley

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu